Jaki zlew wybrać do kuchni
Na rynku mamy kilka rodzajów zlewów. Możemy je podzielić na nastawiane i wpuszczane w blat (część z nich może być z nim zlicowana). Nie wiesz jaki zlew wybrać do kuchni? Najpierw dokonaj wyboru blatu. W dużej mierze to od materiału, z jakiego będzie on wykonany, i jego kolorystyki zależy wybór zlewozmywaka. Jeśli zdecydujesz się na materiał nieodporny na wilgoć, np. blat z laminatu lub drewna, to nie zrobisz zlewu podwieszanego.
Wielkość zlewu musisz dopasować do wielkości szafek kuchennych. Masz do wyboru różne kształty – od koła, przez prostokąt i kwadrat, aż po narożne. Sprawdź, czy zlew jest prawo- czy lewostronny (zależy to od położenia jego dużej komory).
Podział zlewów ze względu na materiały:
- stalowe – wykonane ze stali emaliowanej. Na nowoczesnych modelach nie widać zacieków ani zabrudzeń. Stal jest łatwa w czyszczeniu, odporna na wysokie temperatury i kwas. Wybierając zlew ze stali, trzeba pamiętać o jego wadach – ma niską odporność na uszkodzenia mechaniczne, jest podatny na matowienie i czasochłonny w pielęgnacji. Zlewy ze stali są zazwyczaj uzupełnieniem kuchni w stylu nowoczesnym lub industrialnym;
- granitowe – wykonane z kompozytu będącego mieszanką kilku minerałów. Od ich jakości zależy trwałość i wytrzymałość zlewozmywaków kompozytowych – te wysokiej jakości są odporne na plamy, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Zlewy granitowe bardzo łatwo utrzymać w czystości – nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych;
- ceramiczne – wykonane z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Istotną wadą zlewów ceramicznych jest to, że bardzo łatwo je uszkodzić, porysować, a przy tym ich ceny są dość wysokie;
- wykonane z tego samego materiału co blat i rowki ociekacza – np. z konglomeratu kwarcytowego lub kompozytowego;
- szklane – specyficzne i rzadko spotykane. Wykonuje się je ze szkła hartowanego, które jest wytrzymałe. Tego typu zlewy są bardzo stylowe i nowoczesne.
Podział zlewów ze względu na wielkość:
- jednokomorowe z ociekaczem lub bez,
- dwukomorowe z ociekaczem lub bez,
- półtorakomorowe z ociekaczem lub bez.
Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wyboru zlewu? – Na dodatki.
Jeśli praca ma przebiegać szybko i sprawnie, warto sprawdzić, co jeszcze może się przydać.
Do wyboru są:
- deski – oprócz ociekacza do niektórych modeli można dokupić specjalnie dopasowane deski drewniane, które mogą nam posłużyć do krojenia produktów spożywczych w czasie przygotowywania posiłków, a po skończonej pracy – zasłaniaja komorę zlewu. To rozwiązanie ma przynajmniej dwie zalety – oszczędza miejsce oraz ułatwia pracę;
- dozownik do mydła (montowane przy zlewie) – nie w każdym blacie można je założyć;
- wkłady i koszyki do zlewu – usprawniają obróbkę produktów spożywczych;
- młynki do rozdrabniania odpadów (montowane pod zlewem).
Więcej znajdziesz w moje książce: Jak urządzić kuchnię marzeń
Możesz też obejrzeć 95 odcinek Kursu na wnętrze, gdzie pokazuję przykłady zlewów.