Zadzwoń 3 największe błędy podczas projektowania kuchni II | Projektowanie Wnętrz, Architekt / Projektant Wnętrz Poznań - Atoato

3 największe błędy podczas projektowania kuchni 

Dziś opiszę 3 największe błędy podczas projektowania kuchni. Jest to kolejny już II część artykułu. Aranżując kuchnię marzeń, dążymy do tego, aby była piękna i funkcjonalna. Łatwo przeoczyć niektóre elementy, które będą miały później istotny wpływ na ostateczny kształt naszej kuchni. Poznałeś już pierwsze trzy błędy, jakich nie powinieneś popełnić, projektując kuchnię. Czas na 3 kolejne błędy podczas projektowania kuchni. 

.

Odległość płyty od szafek górnych

Bardzo często podczas projektowania kuchni dużo osób zapomina, że wybierając płytę ceramiczną, indukcyjną albo gazową mogą zamontować okap, lub szafkę z okapem na różnych wysokościach. W przypadku płyty gazowej należy sprawdzić, jaka powinna być minimalna odległość pomiędzy płytą gazową a okapem. Najczęściej jest to 75 centymetrów. Za każdym razem należy sprawdzić tę odległość.

 

Dlaczego ważne jest sprawdzenie odległości w kuchni?

Chcemy mieć wszystkie szafki na jednej wysokości, ale to może okazać się niemożliwe do wykonania. Jeśli zamontujemy szafki na standardowej wysokości 75 cm, dostęp do drugiej linii półek w środku może być utrudniony. Warto wtedy zrobić uskok w linii szafek.

  • Jeśli nie chcemy mieć uskoku, ale konieczne jest zastosowanie szafek, powinniśmy je zamontować wyżej. Trzeba pamiętać, że sięgając po przedmioty z wyższej półki, będzie potrzebny stołek.
  • Jeśli wybieramy okap wolno wiszący bez szafek obok, trzeba również ustalić odpowiednią wysokość dla okapu. Pomimo możliwości dużej regulacji, przy wysokim suficie i montażu na suficie, odległość między okapem a płytą może być zbyt duża, co obniża wydajność okapu. W takim przypadku warto rozważyć sufit podwieszany.
  • Wybierając tradycyjną płytę ceramiczną lub indukcyjną, możemy umieścić szafki niżej, na przykład 60 centymetrów, co jest często stosowane. Dla osób niskich, które chcą  wygodnie pracować, wysokość może wynosić nawet 50 lub 55 cm.
  • Należy zwrócić uwagę, aby szafki nie były zbyt głębokie, bo utrudni to pracę na blacie. Przy blacie o głębokości 60 cm, głębokość szafek zwykle wynosi około 35 cm. Głębsze szafki mogą utrudnić korzystanie z kuchni, bo nie można się wygodnie schylić nad blatem. W takiej sytuacji lepiej jest zainstalować dwa rzędy szafek. Dolne powinny być płytsze, a górne głębsze, na przykład tak głębokie, jak szafki dolne. Dzięki temu będzie więcej miejsca do przechowywania, a blat nadal pozostanie funkcjonalny.

Miejsce do siedzenia przy wyspie

Jeśli chcecie umieścić miejsca siedzące przy wyspie, trzeba zaplanować odpowiednią odległość na to. Planując wyspę, która od jednej strony ma szafki kuchenne a od drugiej miejsca do siedzenia, to dobrze zrobić 30 cm pomiędzy tylną częścią blatu a wystającą jego częścią. Oczywiście im więcej, tym wygodniej można usiąść, ale te 30 centymetrów to jest minimum.

Kolejny problem jest taki, że jak zamawiane są hokery, to wiele osób nie sprawdza odległości pomiędzy hokerem a blatem roboczym i pojawia się problem ze wsunięciem nóg pod ten blat. Najlepiej by było, aby odległość pomiędzy siedziskiem w hokerze a blatem wynosiła 25 centymetrów. Wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Szczególnie jeżeli mamy np. wyspę na wysokości 90 centymetrów, tak samo, jak wysokość blatu roboczego w całym ciągu kuchennym. Jeżeli blat jest wyższy, to odległość pomiędzy hokerami robi się większa.

Na rynku jest bardzo dużo hokerów do wyboru. Niektóre mają regulację wysokości, niektóre nie. Bardzo dużo jest takich, które są dedykowane do 110 centymetrów i jeżeli nie zwrócisz na to uwagi, będzie potem ciężko przysiąść do takiego blatu. Dlatego ważne, aby zawsze to sprawdzić jeśli chcesz unikać problemów przy aranżacji kuchni.

Za płytki blat – rury za szafkami

Trzecim problemem są różnego rodzaju rury. Często są to rury gazowe, które znajdują się wzdłuż ściany i których nie możemy usunąć. W takim przypadku przygotowując projekt kuchni, nie możemy robić go wg standardowych wymiarów.

Dlaczego?

  • Projektując blat kuchenny o standardowej głębokości 60 cm, po wstawieniu tam szafek może okazać się, że nie ma wystarczająco dużo miejsca na szafki. W takiej sytuacji będziesz musiał np. wyciąć otwory w tylnej części szafek tak, aby można było wsunąć ją do końca.
  • Chcąc umieścić zmywarkę lub piekarnik, nie będziesz mógł dostać się do ściany ze względu na rury i zawory. W tym przypadku sprzęty powinny być tak ustawiona, aby był  luz. Dlatego trzeba wziąć pod uwagę głębszy blat na przykład 70 cm, 65 cm, 68 cm. 
  • Jeżeli masz kuchnię w literze L i zaprojektowaną w standardowych wymiarach, w sytuacji, w której musisz wydłużyć blat, może okazać się, że nagle układ szafek i sprzętów nie będzie do zrealizowania i kuchnia straci na funkcjonalności. Dlatego najpierw trzeba to sprawdzić a dopiero potem projektować poszczególne szafki i cały układ kuchni.
  • Nieraz jest tak, że chcesz mieć blat na równi z oknem. Nie chcesz mieć zamontowanego parapetu. W takiej sytuacji musisz też sprawdzić wysokość od podłogi do krawędzi wnęki okiennej, przed budową czy remontem domu. Jeśli wymiar, który będziesz chciał zastosować to 90 cm, to musisz uwzględnić odległość gotowej posadzki do górnej krawędzi blatu. Należy zweryfikować, ile cm niżej będzie wylana posadzka tak, żeby np. zmieściło się ogrzewanie podłogowe, a na to przyszła płytka, deska, panel (w zależności od aranżacji). To musisz sprawdzić, aby później nie okazało się, że ogranicza Cię wysokość okna i nie będziesz miał wygodnego ergonomicznego blatu dopasowanego do twojej wysokości.

Mam nadzieję, że te 3 przykłady największych błędów podczas projektowania kuchni pomogą Ci w uniknięciu ich przy projektowaniu Twojej kuchni marzeń.

Inne materiały na temat unikania błędów w projektowaniu kuchni:  

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam do pobrania e-booka „10 największych błędów podczas aranżacji kuchni” E-book.

Część I Jak unikać błędów przy projektowaniu kuchni. 

Zapraszam do obejrzenia 89 odcinka Kursu na wnętrze, omawiam w nim 3 największe błędy przy projektowaniu kuchni część II: