3 największe błędy podczas projektowania kuchni II

Aranżując kuchnię marzeń, dążymy do tego, aby była piękna i funkcjonalna. Łatwo przeoczyć niektóre elementy, które będą miały później istotny wpływ na ostateczny kształt naszej kuchni. Poznałeś już pierwsze trzy błędy, jakich nie powinieneś popełnić, projektując kuchnię. Czas na trzy kolejne.

Odległość płyty od szafek górnych

Bardzo często podczas projektowania kuchni dużo osób zapomina, że wybierając płytę ceramiczną, indukcyjną albo gazową mogą zamontować okap, lub szafkę z okapem na różnych wysokościach. W przypadku płyty gazowej należy sprawdzić, jaka powinna być minimalna odległość pomiędzy płytą gazową a okapem. Najczęściej jest to 75 centymetrów. Ale to za każdym razem należy sprawdzić.

Dlaczego ważne jest sprawdzenie odległości?

Chcąc mieć wszystkie szafki na jednej wysokości, może okazać się, że jest to nie do zrobienia. Montując szafki na standardowej wysokości 75 cm, możemy mieć utrudniony dostęp do drugiej linii półek, które są w środku. W takim przypadku warto zrobić uskok w linii szafek.

Jeżeli nie chcesz mieć takiego uskoku, a musisz mieć zastosowane szafki, powinieneś zamontować je wyżej. Warto pamiętać, że chcąc sięgnąć coś z wyższej półki, będziesz potrzebował stołka.

Decydując się na okap wolno wiszący bez szafek obok niego, tutaj również powinno się sprawdzić wysokość okapu, który będzie zastosowany. Pomimo iż okap może mieć dużą regulację wysokości, przy wysokim suficie i montażu okapu na suficie może okazać się, że mamy bardzo dużą odległość pomiędzy okapem a płytą i okap staje się niewydajny. W takiej sytuacji może pojawić się potrzeba zamontowania sufitu podwieszanego.

Jeżeli zdecydujesz się na płytę tradycyjną np. ceramiczną lub indukcyjną, w takim przypadku możesz zrobić szafki niżej. Może to być 60 centymetrów i tak często jest to stosowane. Może być nawet 50 lub 55 cm jeżeli osoby są niskie i chcą mieć wygodnie.

Ważne jest, aby szafki nie były zbyt głębokie, ponieważ nie będzie wam się wygodnie pracowało na blacie. Jeżeli blat ma głębokość 60 centymetrów, to szafki najczęściej mają około 35 cm. Przy głębszych szafkach korzystanie z kuchni może być utrudnione, gdyż nie można nachylić się nad blatem. W takim przypadku lepiej zrobić dwa rzędy szafek. Te dolne zrobić płytkie a te górne zrobić głębsze na głębokość np. szafek dolnych. Wtedy macie więcej miejsca do przechowywania a nadal blat będzie funkcjonalny.

Miejsce do siedzenia przy wyspie

Chcąc umieścić miejsca siedzące przy wyspie, trzeba zaplanować odpowiednią odległość na to. Planując wyspę, która od jednej strony ma szafki kuchenne a od drugiej miejsca do siedzenia, to dobrze zrobić 30 cm pomiędzy tylną częścią blatu a wystającą jego częścią. Oczywiście im więcej, tym wygodniej można usiąść, ale te 30 centymetrów to jest minimum.

Kolejny problem jest taki, że jak zamawiane są hokery to nie sprawdzana jest odległości pomiędzy hokerem a blatem roboczym i jest problem ze wsunięciem nóg pod ten blat. Najlepiej by było, żeby ta odległość pomiędzy siedziskiem w hokerze a blatem wynosiła 25 centymetrów. Wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Szczególnie jeżeli mamy np. wyspę na wysokości 90 centymetrów tak jak blat roboczy w całym ciągu kuchennym. Ale jeżeli jest wyższy, to odległość pomiędzy hokerami robi się większa.

Na rynku jest bardzo dużo hokerów do wyboru. Niektóre mają regulację wysokości, niektóre nie. Bardzo dużo jest takich, które są dedykowane do 110 centymetrów i jeżeli nie zwrócisz na to uwagi, będzie potem ciężko przysiąść do takiego blatu. Dlatego ważne, aby zawsze to sprawdzić.

Za płytki blat – rury za szafkami

Trzecim problemem są różnego rodzaju rury. Często są to rury gazowe, które znajdują się wzdłuż ściany i których nie możemy usunąć. W takim przypadku przygotowując projekt kuchni, nie możemy robić go wg standardowych wymiarów.

Dlaczego?

  • Projektując blat kuchenny o standardowej głębokości 60 cm, po wstawieniu tam szafek może okazać się, że nie ma wystarczająco dużo miejsca na szafki. I będziesz musiał np. wyciąć otwory w tylnej części szafek tak, aby można było wsunąć ją do końca.
  • Chcąc umieścić zmywarkę lub piekarnik, nie będziesz mógł dostać się do ściany ze względu na rury i zawory. W tym przypadku sprzęt powinien być tak ustawiony, aby był zostawiony luz. Dlatego trzeba wziąć pod uwagę głębszy blat na przykład 70 albo 65,68 cm po to, aby wszystkie sprzęty zmieściły się i miały pozostawiony odpowiedni luz.
  • Jeżeli masz kuchnię w literze L i zaprojektowaną w standardowych wymiarach, w sytuacji, w której musisz wydłużyć blat, może okazać się, że nagle układ szafek i sprzętów nie będzie do zrealizowania. I kuchnia straci na funkcjonalności. Dlatego najpierw trzeba to sprawdzić a dopiero potem projektować poszczególne szafki i cały układ kuchni.
  • Nieraz jest też tak, że chcesz mieć blat na równi z oknem i nie mieć zastosowanego parapetu. Tutaj musisz też sprawdzić wymiary przed budową czy remontem domu, dlatego że wymiar, który będziesz chciał zastosować 90 cm, to musi być wymiar gotowej posadzki do górnej krawędzi blatu i w ten sposób rozmieszczone też okna. Należy uwzględnić, ile cm niżej będzie wylana posadzka tak, żeby np. zmieściło się ogrzewanie podłogowe, a na to przyszła płytka, deska, panel (w zależności od aranżacji). To musisz sprawdzić, aby później nie okazało się, że ogranicza Cię wysokość okna i nie będziesz miał wygodnego ergonomicznego blatu dopasowanego do twojej wysokości.

Mam nadzieję, że te 3 przykłady błędów pomogą Ci w uniknięciu ich przy projektowaniu Twojej kuchni marzeń.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam do pobrania e-booka „10 największych błędów podczas aranżacji kuchni” E-book

Zapraszam do obejrzenia 89 odcinka Kursu na wnętrze, omawiam w nim 3 największe błędy przy projektowaniu kuchni część II: